Čišćenje suhih ostataka ljepila, cementa i fuga sa pločica

Ključan faktor kod kvalitetne ugradnje pločica je pravovremeno čišćenje ostataka ljepila i fuga sa površine pločica. Najveće razočarenje može uslijediti tik nakon renoviranja kada primjetite da se ostaci ljepila, fuge ili cementa ne mogu skinuti klasičnim deterdžentima. Rješenja postoje, ali zahtijevaju adekvatnu aplikaciju i prvenstveno testiranje na manjoj površini pločice, jer je riječ o proizvodima na bazi kiselina.

Proizvod Delta Plus Eco je kiselkasto sredstvo za čišćenje, bez otapala. Primjeren je za upotrebu na keramičkim pločicama koje su otporne na kiseline. Nije namijenjen na upotrebu na mramoru, kamenu i ostalim prirodnim materijalima. Delta Plus Eco je sredstvo sa korozivnim djelovanjem. Prije korištenja, trebaju se zaštiti sve površine na koje bi mogao negativno uticati (npr.vrata, prozore, namještaj, baterije…). Zaštitna oprema u vidu maske, rukavica i naočala se svakako preporučuje svakome ko koristi profesionalna sredstva za čišćenje.

Upotreba

Nakon testiranja na manjoj površini gdje ste utvrdili da je proizvod otporan na kiselinu pripremite podlogu i krenuti sa čišćenjem na sljedeći način:

  • Očistiti podlogu od prašine. Betoni, obojene žbuke i fuge se moraju potpuno stvrdnuti prije čišćenja.
  • Delta Plus Eco proizvod je zelene boje, a može se razređivati vodom na temelju karakteristika podloge koja se čisti.
  • Proizvod je potrebno dobro protresti prije otvaranja kako bi se omogućilo dobro miješanje tečnosti.
  • Delta Plus Eco se nanosi na površinu i ostavlja da djeluje neko vrijeme (10-20minuta, ovisno od podloge koja se čisti) i zatim se mehanički trlja abrazivnim četkama. Ukoliko je riječ o većoj površini preporučujemo vam korištenje električnih uređaja sa rotirajućim diskom sa grubim spužvama. Postupak se ponavlja u slučaju težeg zaprljanja.
  • Nakon čišćenja površinu je neophodno dobro očistiti od ostataka sredstva za čišćenje.

Delta Plus Eco, kao i mnoge druge proizvode možete pronaći u Walls&Floors u Kaknju. Ulica Omera Maslića bb.